کود مایع و ویژگیهای آن
کود مایع و ویژگیهای آن:مواد معدنی، به صورت صنعتی تولید شده و به صورت مایع به خاک اضافه میشوند. کودهای مایع شامل کودهای نیتروژن، آمونیاک مایع بیآب، آمونیاک آبی، آمونیاتها، محلولهای غلیظ نیترات آمونیوم و اوره و کودهای پیچیده حاوی دو یا سه عنصر غذایی اساسی گیاهان ( نیتروژن، فسفر و پتاسیم ) به نسبتهای مختلف هستند. اتحاد جماهیر شوروی از کود مایع ازت در سال ۱۹۵۶ شروع به استفاده کرد. در سال ۱۹۶۹ حدود ۳ میلیون تن کود مایع در مزارع کلخوز و سوخوز استفاده شد. تولید صنعتی تجربی و استفاده از کودهای پیچیده در سال ۱۹۶۶ آغاز شد. کودهای مایع در خارج از کشور به طور گسترده مورد استفاده قرار میگیرند. در ایالات متحده آمریکا تا ۵۰ درصد از کودهای ازت و ۱۰ درصد از آنها به عنوان مایعات استفاده میشوند.
کودهای مایع ازت در جمهوری چک، دانمارک و سایر کشورها مورد استفاده قرار میگیرند و کودهای مایع پیچیده در فرانسه، بریتانیا و کانادا استفاده میشوند. کودهای مایع نیتروژن (محلول آمونیاک ۱۶,۵- ۲۰.۵ درصد، آمونیاک مایع بی آب ۸۲.۲ درصد، آمونیاک ۳۵-۴۵ درصد) حاوی نیتروژن عمدتاً یا منحصراً به شکل آمونیاک هستند که به طور محکم با ذرات خاک پیوند میخورد. بنابراین، کودهای مایع میتوانند نه تنها در بهار بلکه در اواخر تابستان (زیر یک محصول زمستانی) و در پاییز (زیر محصول بهار سال بعد) استفاده شوند. کودهای مایع با استفاده از ماشینهای تریلر یا تراکتور که دارای گاو آهن یا زراعت هستند، به عمق خاصی (برای جلوگیری از هدر رفت آمونیاک) وارد خاک میشوند.
محلول آمونیاک در عمق ۱۰-۱۲ سانتی متر و آمونیاک مایع بی آب در ۱۵-۲۰ سانتی متر (بسته به وضعیت مکانیکی خاک) استفاده میشوند. از آن جا که نیترات آمونیوم و اوره (حداکثر ۳۲/۳۲ درصد) حاوی آمونیاک نیستند، میتوان آنها را روی سطح خاک پاشید. دوزهای کود مایع (از نظر نیتروژن) همانند کودهای ازت جامد هستند. کود مخصوص زعفران حاوی تمام میکروالمنتها ضروری زعفران است که باعث افزایش قدرت جوانهزنی بذر، تحریک گیاه برای جذب هر چه بیشتر عناصر غذایی از خاک، افزایش ریشهزایی و رشد ریشه، تغذیه متعادل پیازچه زعفران، مقاومت پیاز زعفران به سرما، افزایش مقاومت گیاه نسبت به تنشهای محیطی، افزایش وزن و تعداد و کیفیت غدد، افزایش رنگ پذیری، افزایش گلدهی و کمیت و کیفیت محصول میشود.
انواع کود مناسب برای زعفران
کودهای شیمیایی مواد مغذی اصلی (نیتروژن، فسفر و پتاسیم و عناصر مهم ثانویه) مورد نیاز گیاهان را تأمین میکنند. محصولات مبتنی بر نیتروژن بزرگترین گروه کود را تشکیل میدهند و پس از آن کودهای مبتنی بر فسفر و پتاسیم قرار میگیرند. کودها به ترتیب بر اساس یک ماده مغذی اصلی یا دو یا چند ماده مغذی به صورت مستقیم و مرکب موجود هستند. کودهای مستقیم اکثریت (۷۸٪) از کل کودهای موجود را تشکیل میدهند و غالباً بر اساس نیازهای یک محصول خاص تأمین میشوند. کودهای ترکیبی NPK مصرف باقیمانده را تشکیل میدهند و در دو نوع مجزای کودهای مخلوط و پیچیده وجود دارند. کودهای حیوانی و کودهای آلی هم وجود دارند اگر چه آنها از نظر ارزش غذایی متنوع هستند، اما به طور کلی مواد مغذی و کربن آلی موجود در آنها بازیافت میشوند.
کودهای دامی حیوانات طیف گستردهای از منابع غذایی را با خصوصیات بدنی مختلف و مواد مغذی پوشش میدهند. علاوه بر این، محتوای مواد مغذی آنها در منطقه متفاوت است و به نوع دام و سیستم مدیریت مزرعه بستگی دارد. طیف گستردهای از محصولات کوددهی میتواند به کشاورزان کمک کند تا شیوه های کوددهی خود را با شرایط محیطی و مزارع خود تطبیق دهند. کودهای آلی در بازگشت کربن آلی به خاک نقش دارند، اما مواد مغذی آنها که مورد نیاز گیاه است، وجود ندارد. بیولوژیک کننده ها میتوانند بازدهی استفاده از مواد مغذی را افزایش دهند اما در بیشتر موارد حاوی مواد مغذی نیستند.
مزیتهای کود مایع برای گیاه زعفران
استفاده از کود مایع برای گیاه زعفران مزیتهای بسیاری دارد که مهمترین آنها عبارت است از؛
افزایش عملکرد و کیفیت گل و رنگ محصول
افزایش رشد گیاه
بهبود عطر گیاه زعفران
افزایش گل دهی گیاه زعفران
افزایش مقاومت کلاله زعفران
کاهش خسارات مربوط به گیاه زعفران
برای خرید زعفران با کیفیت آل کیوان وارد وب سایت شوید