معرفی کود مرغی
کود مرغی حاوی کلیه مواد مغذی ضروری مورد نیاز برای تولید محصولات زراعی است .کود مرغی برای زعفران بسیار مفید است و قرنها ارزش آن به عنوان کود آلی و منبع مواد مغذی گیاهی شناخته شده است. با این وجود، کود مرغی حتی با وجود اثرات مفید آن بر رشد گیاه، درصد کمی از مواد مغذی مورد استفاده در گیاهان زراعی را تشکیل میدهد یا هر پوند از خوراک مصرف شده، مرغ تقریباً ۰,۵ پوند کود تازه با رطوبت حدود ۷۵ درصد تولید میکند. کود مرغی به دلیل تبخیر به سرعت آب از دست میدهد و محصول نهایی بسته به نوع و مقدار بستر، نوع پرندگان، تجهیزات آبیاری و سیستمهای تهویه، به طور معمول دارای رطوبت ۲۰-۴۰ درصد است.
تولید کود میتواند با برنامههای مدیریتی متفاوت باشد، بنابراین سوابق مزرعه دقیقترین وسیله برای تعیین تولید کود برای هر عمل است. کود مایع از برخی عملیات مرغ تخمگذار معمولاً در تالابها ذخیره میشود. هضم کنندههای بیولوژیکی که در آن باکتریها مواد آلی را در گازها، مایعات و لجن تجزیه میکنند. ذخیره سازی تحت پوشش، باعث افزایش ارزش و نگهداری مواد مغذی میشود. کود مرغی در ترکیب فیزیکی و شیمیایی متفاوت است. عوامل مؤثر بر ترکیب عبارتند از : نوع پرندگان پرورش یافته، تعداد پرندگان، تراکم مواد مغذی خوراکی، زمان استفاده و سایر عوامل مدیریتی. عوامل محیطی در طول تولید و ذخیره سازی و روشهای انتقال پس از تولید نیز در ترکیب کود مرغ تأثیر میگذارد.
غالباً لازم است كه تولیدكنندگان محیط طیور را در هنگام پرورش جمع آوری كنند. محیط باید در ساختاری قرار گیرد که از آلودگی سطح یا آب زیر زمینی جلوگیری کند. برای به حداکثر رساندن مقدار مغذی کود مرغی، بلافاصله پس از مخلوط کردن باید در سطح زمین پخش شود زیرا ۴۰ تا ۷۰ درصد کل نیتروژن در طی شش هفته اول موجود است. ازت باقیمانده نیتروژن به آرامی آزاد میشود. فسفر موجود در کود مرغ عمدتاً به صورت ارگانیک است و بسیار کمتر از نیتروژن در دسترس بوده و این به طور مستقیم با میزان سرعت تجزیه کود و خصوصیات مخلوط شدن در خاک ارتباط دارد.
پتاسیم در کود دامی به عنوان یک نمک معدنی در دفع کلیهها و مواد سلولی زنده و مرده در مدفوع موجود است. همه اشکال پتاسیم موجود در کود در اکثر موارد به راحتی در دسترس است اما در صورت عدم ترکیب ممکن است به سرعت در اثر شست و شو از بین برود. بسیاری از عناصر دیگر در کود مرغ به مقدار کمی وجود دارد. کود مرغی علاوه بر اینکه منبع عالی مواد مغذی گیاهان است، میتواند با بهبود ساختار آن، میزان نفوذ آب را نیز افزایش دهد. همچنین به طور کوتاه مدت، کود مرغ نیز میتواند محتوای ماده آلی خاک را افزایش دهد.
انواع کود مناسب برای زعفران
کودهای شیمیایی مواد مغذی اصلی (نیتروژن، فسفر و پتاسیم و عناصر مهم ثانویه) مورد نیاز گیاهان را تأمین میکنند. محصولات مبتنی بر نیتروژن بزرگترین گروه کود را تشکیل میدهند و پس از آن کودهای مبتنی بر فسفر و پتاسیم قرار میگیرند. کودها به ترتیب بر اساس یک ماده مغذی اصلی یا دو یا چند ماده مغذی به صورت مستقیم و مرکب موجود هستند. کودهای مستقیم اکثریت (۷۸٪) از کل کودهای موجود را تشکیل میدهند و غالباً بر اساس نیازهای یک محصول خاص تأمین میشوند. کودهای ترکیبی NPK مصرف باقیمانده را تشکیل میدهند و در دو نوع مجزای کودهای مخلوط و پیچیده وجود دارند. کودهای حیوانی و کودهای آلی هم وجود دارند اگر چه آنها از نظر ارزش غذایی متنوع هستند، اما به طور کلی مواد مغذی و کربن آلی موجود در آنها بازیافت میشوند.
کودهای دامی حیوانات طیف گستردهای از منابع غذایی را با خصوصیات بدنی مختلف و مواد مغذی پوشش میدهند. علاوه بر این، محتوای مواد مغذی آنها در منطقه متفاوت است و به نوع دام و سیستم مدیریت مزرعه بستگی دارد. طیف گستردهای از محصولات کوددهی میتواند به کشاورزان کمک کند تا شیوه های کوددهی خود را با شرایط محیطی و مزارع خود تطبیق دهند. کودهای آلی در بازگشت کربن آلی به خاک نقش دارند، اما مواد مغذی آنها که مورد نیاز گیاه است، وجود ندارد. بیولوژیک کننده ها میتوانند بازدهی استفاده از مواد مغذی را افزایش دهند اما در بیشتر موارد حاوی مواد مغذی نیستند.
مزیتهای کود مرغی برای مزارع زعفران
کود مرغی برای مزارع زعفران مزایای بسیاری دارد که مهمترین آنها عبارت است از؛
- بهبود نفوذپذیری خاک
- افزایش تخلخل
- افزایش نگهداری آب
- رنگ دهی بهتر توسط کود مخصوص زعفران
- موثر در کمیت و کیفیت گلهای زعفران
- افزایش غدهبندی پیاز زعفران