مهم ترین علت زرد شدن برگ گیاهان
برعکس گفته ی اکثر منابع علمی و سایت های مختلف باید بگوییم که زرد شدن نوک برگ گیاهان همیشه خبر بدی نیست و در بسیاری از مواقع حالت طبیعی گیاه است. برگ های قدیمی گیاهان زمانی که مسن می شوند شروع به زرد شدن و خشک شدن می کنند و این زردی معمولا از نوک برگ اتفاق می افتد. در حالت طبیعی گیاهان هرچه بیشتر رشد می کنند و برگ های جدید تولید می کنند به همان میزان و یا کمتر برگ های قدیمی حذف می شوند و این به دلیل ذخیره انرژی و اختصاص آن به بافت های جدید است.
1-پوسیدگی ریشه گیاهان
آبیاری نادرست و بیش از حد موجب رشد عوامل بیماری زای قارچی و باکتریایی می شود. این عوامل بیماری زا وارد ریشه گیاهان شده و ریشه را از بین می برد و به موجب همین باعث کاهش جذب آب و املاح غذایی از خاک می گردد. پیرو نابود شدن ریشه ها، برگ ها نیز از نوک شروع به زرد شدن می کنند. اگر خاک بیش از حد مرطوب باشد، ریشه ها نمی توانند در آن نفس بکشند؛ در نتیجه خفه و خاموش شده و نمی توانند آب و مواد مغذی مورد نیاز گیاه را به آن برسانند. برای حل مشکلات مربوط به آب از خاک متخلخل و دارای زهکشی خوب استفاده کنید.
2-خفه شدن ریشه گیاهان
زمانی که گلدان گیاه کوچک باشد و رشد ریشه ها با محدودیت مواجه شود ریشه دچار خفگی می شود و نوک برگ ها شروع به زرد شدن از نوک برگ می گردد. ریشه های گیاهان ریشه بسته، در درون گلدان، آنقدر به دور هم می پیچیند که یک شبکۀ متراکم را ایجاد می کنند. این امر می تواند موجب فشار به گیاه شود و آن را از مواد مغذی، نور و هوا و آب محروم کند. در بررسی علت سوختن نوک برگ درختان، اگر با گیاهی ریشه بسته مواجه شدید، حتماً گیاه را در ظرفی بزرگتر قرار دهید. ولی اگر تمایل دارید که از همان گلدان قبلی استفاده کنید، وقت کافی برای هرس ریشه اختصاص دهید. اگر گیاهان گلدانی دارید، حتماً گلدان هایی با سوراخ های زهکشی مناسب انتخاب کنید و آنها را از آب اضافی دور نگه دارید. از کاشت گیاهان در جایی که آب باران یا آبیاری تجمع پیدا می کند، خودداری کنید. مواد آلی مانند کمپوست را در خاک بگنجانید تا ساختار و زهکشی خاک بهبود یابد.
بیشتر بخوانید : بهترین کود برای درخت پسته
3-استفادۀ بیش از حد کود
استفاده بیش از حد یا اشتباه از انواع کود ها چه به صورت آبیاری و چه به صورت محلول پاشی می تواند یکی از علت های زرد شدن نوک برگ گیاهان باشد. برای مصرف کود باید روش مصرف صحیح آن را از روی بسته بندی محصول مطالعه کنید و بر طبق همان دستور عمل کنید. در فصل تابستان که هوا بسیار گرم است و در فصل زمستان که هوا سرد می شود از کود کمتر استفاده کنید.
4-خشکی به علت عدم رطوبت
خشکی در دو حالت می تواند به گیاه آسیب بزند. حالت اول زمانی است که خشکی به علت عدم وجود رطوبت در هوا و عدم تامین نیاز رطوبتی گیاهان اتفاق بیفتد و حالت دوم زمانی است که آبیاری گیاه به صورت منظم و به اندازه انجام نمی شود و گیاه با تشنگی دست و پنجه نرم می کند. در صورتی که گیاه کمبود آب داشته باشد، قادر نخواهد بود تا مواد مغذی ضروری را جذب کند. در این شرایط برگ های زرد حاصل می شوند. گرمای هوا نیز می تواند علت زرد شدن نوک برگ گیاهان شود.
5-نامناسب بودن ph خاک
گیاهانی که در فضای باز و زمین کاشت می شوند ممکن است با PH نامناسب خاک درگیر باشند. اکثر گیاهان بهترین عملکرد را در محدوده خنثی در PH بین 6 تا 7 دارند. اگر PH خاک کمتر یا بیشتر از محدوده مطلوب گیاه باشد، برخی مواد مغذی کمتر به آن می رسند. حتی ممکن است با وجود در دسترس بودن مواد مغذی، گیاه نتواند آن را جذب کند. در نتیجه در این شرایط PH خاک علت زرد شدن برگ گیاهان خواهد بود. هر چقدر هم که کود به گیاه اضافه کنید تا زمانی که مشکل PH خاک برطرف نشود، برگ ها همچنان زرد باقی خواهند ماند. برای اصلاح PH خاک می توان از کود هیومیک اسید استفاده کرد.
6-بالا بودن املاح خاک
وجود املاح اضافی در خاک مانند انواع نمک ها و به اصطلاح شوری خاک نیز باعث زرد شدن نوک برگ ها می شود. برای اصلاح شوری خاک می توانید از کود اسید هیومیک استفاده کنید که میتوانید از این بخش خریداری کنید.