- طول عمر درخت سنجد
- خاک مناسب برای افزایش طول عمر سنجد
- تاثیر نحوه کاشت بر طول عمر درخت سنجد
- عوامل موثر بر طول عمر درخت سنجد
- تاثیر نحوه آبیاری بر طول عمر درخت سنجد
- سرعت رشد و طول عمر سنجد چقدر است
- تاثیر نحوه رشد بر افزایش طول عمر درخت سنجد
- نحوه رشد قلمه برای طول عمر درخت سنجد
- تاثیر نحوه کوددهی برای افزایش طول عمر درخت سنجد
- تاثیر مدیریت علف های هرز برای طول عمر درخت سنجد
- تاثیر نحوه تکثیر بر افزایش طول عمر درخت سنجد
طول عمر درخت سنجد
درخت سنجد متعلق به جنس Sambucus و عضوی از خانواده سنجد (Adoxaceae) است. سنجد درختی خزان کننده و برگ ریز است که بیش از 15 متر رشد می کند و از اردیبهشت تا خرداد گل می دهد. طول عمر درخت سنجد ممکن است حدود 60 سال باشد. سنجد درخت یا درختچه ای کوچک با تنه کوتاه و پوست خاکستری مایل به قهوه ای، چوب پنبه ای و عمیقا شیاردار دارد. برگها متقابل و پینهدار با پنج تا هفت برگچه (هر کدام 3 تا 9 سانتیمتر طول دارند، بیضی شکل و دندانهدار و رایحهای تند دارند.گلهای منفرد به اندازه پنج میلیمتر، با پنج گلبرگ و پنج پرچم، و به رنگ کرم با رایحهای سنگین و شیرین هستند. میوه ها خوراکی و سیاه رنگ و در اواخر مهرماه ظاهر می شوند.
خاک مناسب برای افزایش طول عمر سنجد
سنجد در بیشتر خاکها رشد می کند، اما در خاک مرطوب با زهکشی خوب بهترین رشدرا دارد. در آفتاب کامل تا نیمه سایه مکان مناسب کاشت درخت سنجد می باشد.
تاثیر نحوه کاشت بر طول عمر درخت سنجد
بهتر است درخت سنجد را دربهار بکارید یا آن را قلمه بزنید. از خاک حاصلخیز همراه کمپوست برای کاشت آن استفاده کنید، فضا و فاصله کافی برای رشد بین درخت قرار دهید. هر ساله درختان را برای تولید بیشتر میوه هرس کنید و در فصل بهار برای کوددهی سنجد از کودهای ارگانیک استفاده کنید.
عوامل موثر بر طول عمر درخت سنجد
اگر درخت سنجد خارج از محدوده آب و هوایی رشد خود کاشته شود، تفاوت قابل توجه در خاک، آب و هوا، ارتفاع، دما (به ویژه دمای شب می تواند درخت را تحت فشار محیطی قرار دهد و عمر آن را کوتاه کند.ژنتیک نقش مهمی در طول عمر درخت سنجد دارد، درختانی که رشد سریع دارند اغلب برای کاشت مناسب هستند، اما این نوع درختان طول عمر کوتاهی دارند. برخی از درختان سریع الرشد چوب نرمی دارند و بیشتر در معرض حمله حشرات، آسیب طوفان و پوسیدگی چوب هستند.
تاثیر نحوه آبیاری بر طول عمر درخت سنجد
درخت سنجد را حداقل هفتهای یک بار در دورههای گرمتر و خشکسالی و هر هفته در میان در زمستان آبیاری کنید، توجه داشته باشید زمین کاملاً خشک نشود. درختان بالغ تر مناطق مرطوب را ترجیح می دهند و در صورت عدم بارندگی باید به اندازه کافی آبیاری شوند. مالچ پاشی درختان سنجد باعث جلوگیری از رشد علفهای هرز و حفظ رطوبت در زمین می شود. درختان سنجد به خشکی مقاوم نیست و آبیاری در دوره های خشکسالی و کم آبیاری برای آنها ضروری است. آبیاری قطره ای می تواند برای آنها مناسب باشد. مالچ پاشی نیز به حفظ رطوبت خاک کمک می کند.
سرعت رشد و طول عمر سنجد چقدر است
درخت سنجد می تواند در چند سال اول پس از کاشت به ارتفاع 180 تا 360 سانتی متر برسد. سرعت رشد نسبتاً سریعی دارد .بوتههای سنجد میوههای متنوعی تولید میکنند، مقاوم هستند و به راحتی رشد میکنند. دو تا سه سال طول میکشد تا میوه ها در بوتههای سنجد که 1800سانت از هم فاصله دارند ظاهر شوند. برداشت میوه سنجد در ماه شهریور تا مهرماه ، بسته به ارقام مورد کاشت انجام می شود.
تاثیر نحوه رشد بر افزایش طول عمر درخت سنجد
کاشت سنجد تا زمانی که در مکان مناسب کاشته شود به سادگی انجام می شود. رشد درختان معمولا در خاک های مرطوب و حاصلخیز انجام می شود. خاک خشک و مرطوب به طورت موقتی برای سنجد قابل تحمل می باشد، اما خاک های شنی یا باتلاقی برای سنجد مناسب نیست.
نحوه رشد قلمه برای طول عمر درخت سنجد
هر سال، قلمه گیری سنجد را از اول اسفند شروع کنید. برای رشد بهتر قلمه های گرفته شده آنها را به مدت 8 تا روز 10 بعد رشد ریشه پیوند بزنید.
تاثیر نحوه کوددهی برای افزایش طول عمر درخت سنجد
اگر بر اساس آزمایش خاک از کودهای فسفر و پتاسیم به خاک استفاده کردید، نیازی به مصرف اضافی یا دوز بالا کود فسفر یا پتاسیم نیست. با این حال، سنجد نیاز به استفاده سالانه ازکودهای نیتروژن را دارد. درختان جوان سنجد را باید سالانه به مقدار یک تا دو قاشق غذاخوری با کودهای سولفات آمونیوم، نیترات آمونیوم یا اوره در بهار کوددهی کنید، اما درختان مسن تر و بالغ تر باید سه تا چهار قاشق غذاخوری از کودهای ذکر شده را در بهار دریافت کنند. کود نیتروژن برای سنجد را می توانید از طریق کودهای کمپوست یا کودهای مشابه تامین کنید. چنانچه درخت سنجد رشد قوی داشته باشد ، مقدار مصرف کود نیتروژن را به نصف کاهش دهید یا کاملا استفاده نکنید.اگر درخت سنجد رشد متوسطی داشته باشد کود نیتروژن دار را به مقدار مناسب استفاده کنید.
برای خرید کود فروت ست وارد شوید
تاثیر مدیریت علف های هرز برای طول عمر درخت سنجد
درخت سنجد با علف های هرز رقابت نمی کند، علف های هرز چند ساله را قبل از کاشت سنجد کنترل کنید. پس از کاشت، کشت های کم عمق به کنترل علف های هرز درخت کمک می کنند. مالچ پاشی در نابودی علف های هرز و حفظ رطوبت خاک موثر می باشد. انواع مختلفی از مالچ های مفید از جمله پوست و تراشه های ، چوب، خاک اره، کاه و غیره وجود دارند. مالچ ها را به عمق حدود 8سانت در اطراف گیاهان قرار دهید. زمان استفاده از مالچ مهم نیست، اما استفاده سالانه و استفاده مجدد آن مورد نیاز است. مالچ پاشی را خیلی عمیق انجام ندهید زیرا ممکن است، زیستگاه مناسبی برای جوندگان باشد.علف های هرز بین ردیف های کاشت باعث می شوند میوه درخت را پس از بارندگی برداشت کنید. در امتداد ردیف های کاشت از علف کش ها استفاده کنید تا آنها به ردیفهای کاشت نفوذ نکنند.
تاثیر نحوه تکثیر بر افزایش طول عمر درخت سنجد
سنجد را می توان با قلمه های چوب سخت تکثیر کرد، در اوایل بهار قبل از جوانه زدن، قلمه های 20 تا 24 سانتی را از قسمت های قابل رشد بردارید. آنها را به فاصله حدود 20 سانت در ردیف ها بکارید ، جوانه بالایی را در بالای خاک قرار دهید.خاک اطراف قلمه ها را محکم و در صورت نیاز آبیاری کنیدتا یک محیط مرطوب برای ریشه زایی حفظ شود. قلمه ها را می توان در اوایل بهار آینده پیوند بزنید.قلمه های ریشه با اندازه قطر مداد، باید در اواخر زمستان قبل از شروع رشد کاشته شوند. می توانید آنها به صورت افقی در گلدان قرار دهید و روی آنها را با مقداری خاک سبک بپوشانید و گرم و مرطوب نگه دارید. یک قلمه ریشه ممکن است دو یا سه گیاه تولید کند.