معرفی درخت سماق
درختان زیادی در جهان کاشت میشود که یکی از آنها درخت سماق است، در این قسمت قصد داریم این درخت عالی را به شما معرفی کنیم جهت کسب اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید. در واقع به این نوع درخت بیشتر درختچه میگویند، زیرا ارتفاع چندانی ندارد و حدود سه متر است؛ البته در برخی مناطق امکان رشد درخت به چهار متر نیز وجود دارد. در واقع درخت سماق بیشتر به صورت خودرو در جنگلها رشد میکند، اما امروزه به دلیل فواید زیادی که دارد افراد زیادی به کاشت و گسترش این درخت پرداختهاند. رنگ میوههای این درخت قرمز جذاب و زیبا است که هر بیندهای را به سمت خود جذب میکند، در ابتدای رشد طعم میوه گس است اما زمانی که کاملا رسیده شود طعم آن ترش میشود.
برگهای درخت سماق نیز بسیار زیبا هستند، البته در صنایع مختلف از جمله صنعت چرم سازی کاربرد فراوانی دارد. در این برگها حدود ۱۳ درصد و یا بیشتر مازوست وجود دارد به همین دلیل در تولید محصولات چرمی از آن استفاده میشود. کاربرد میوه درخت نیز فراوان است و ساییده شده آن را در غذاها استفاده میکنند، علاوه بر اینها برای تولید رنگ نیز از میوه درخت سماق کمک گرفته میشود. چندین گونه از این نوع درخت وجود دارد که امروزه شاهد کاشت آن در کشورهای مختلف از جمله ایران هستیم، البته در مناطق کوهستانی و شهر تهران ابن درخت بیشتر کاشت میشود. در ادامه این مطلب بیشتر با درخت سماق، ویژگیها و روش کاشت آن آشنا خواهیم شد.
نحوه کاشت و تکثیر درخت سماق
برای اینکه درخت سماق بتواند رشد مناسبی داشته باشد و در تمامی فصلها به رشد و میوهدهی مناسب خود ادامه دهد، باید به شیوه صحیح کاشت شود. برای کاشت این درخت بهتر است از افراد باتجربه در این زمینه کمک بگیرید، البته عوامل مهمی مانند کوددهی مناسب، نور، آبیاری، خاک مناسب و… را نیز نباید نادیده بگیرید. در این قسمت برخی از مهمترین شرایطی که برای پرورش گیاهان باید به آنها توجه را شرح خواهیم داد:
- روشهای تکثیر این درخت به شیوه مختلفی انجام میشود، برای مثال باید به پاجوش و کاشت بذر درخت توجه شود البته قلمه و ریزوم نیز در این موارد نقش بسیار مهمی دارند.
- آبیاری این نوع درخت باید به شیوه خاص خود انجام شود، زیرا برای آبیاری آن باید اصولی رعایت شود. آبیاری درختان در زمان مناسب اهمیت دارد، چرا که در صورت کمبود آب گیاه نمیتواند محصولات باکیفیتی تولید نماید. بخاطر داشته باشید که زیادهروی در آبیاری نیز خطرناک است و در صورتی که به آن توجه نشود ممکن است آسیبهای زیادی به خاک، ریشه و گیاه برساند و در نهایت منجر به مرگ گیاه شود.
- درخت سماق در هر منطقهای رشد میکند، اما برای رشد بهتر در مناطق معتدل و نیمه گرمسیری آن را کاشت میکنند. در واقع مقاومت این گیاه در شرایط محیطی سخت بسیار عالی است اما دماهای منفی زیاد را نمیتواند تحمل کند و امکان سرمازدگی درخت بسیار زیاد است. البته گیاه پس از سرمازدگی دوباره به زندگی خود ادامه خواهد داد و شاخههای جدیدی تولید میکند، بنابراین جای نگرانی وجود دارد.
- از آنجایی که درخت سماق در مناطق گرمسیری بیشر کاشت میشود، وجود نور برای آن ضروری است، در واقع واکنش این گیاه به نور بسیار عالی است. نور کامل باید برای این درخت فراهم شود زیرا در مناطق کم نور نمیتواند رشد کند، بنابراین رعایت فاصله در هنگام کاشت درخت ضروری است تا بتواند در نور رشد مناسبی داشته باشد.
در هنگام کاشت و پرورش درخت سماق باید به کودهی آن توجه کنید درست است که این گیاه مقاوم است و در برخی مناطق نیاز به کود ندارد. اما از آنجایی که در برخی مناطق کشور ما خاک مواد مغذی و آلی مناسب را دارا نمیباشد، استفاده از کود برای پرورش درخت سماق ضروری است. استفاده از کود به رشد و کیفیت محصولات کمک میکند، علاوه بر اینها با زیاد شدن میوه سماق سود خوبی بدست خواهید آورد.
کود مخصوص درخت سماق
نهال سماق یک درخت قدرتمند است و در شرایط محیطی سخت نیز به رشد خود ادامه میدهد، اما برای اینکه این درخت در آینده محصولات زیادی بدهد و رشد مناسبی داشته باشد نیاز به کود دارد. خاک مواد مغذی زیادی دارد که از مهمترین آنها میتوان به فسفر، پتاسیم و نیتروژن اشاره کرد. گلدهی درخت سماق نیز مهم است و برای اینکه بتواند رشد مناسبی داشته باشد، میتوانید از کودهای مخصوص برند شوک مانند اسید هیومیک استفاده کنید. البته این برند کودهای دیگری نیز برای درختانی مانند سماق تولید کرده که میتوانید با برقراری ارتباط با کارشناسان این برند اطلاعات کافی راجع به این کودها بدست آورید.
کودهای نیتروژن (کود ازت بالا) نیز برای این درخت بسیار مناسب هستند و با تولید نیتروژن نه تنها به رشد درخت بلکه به تولید میوه باکیفیت با رنگ عالی نیز کمک میکند. در میان این کودها ، کود هیومیک اسید شوک بسیار مناسب است و با آزاد سازی عناصر مهم خاک مواد مغذی را راحتتر به گیاه میرساند. علاوه بر اینها با بیشتر شدن مواد مغذی به سلامت و بهبودی خاک نیز کمک میشود. بنابراین استفاده از کود مایع شوک نه تنها برای درخت سماق بلکه برای تمامی درختان مناسب است و برای باردهی بیشتر باید از آن استفاده نمایید.
دستور العمل کاشت بذر سماق
در این قسمت به نحوه کاشت بذر سماق میپردازیم، برای اینکه ابتدا باید بذر را درون ظرف قرار دهید و در آن آبجوش بریزید، پس از اینکار اجازه دهید تا آب خنک شود و پس از مدتی بذرها را برداشته و توسط دستمال خشک کنید. پس از اینکار بذر را در ظرف مناسبی با خاک زهکشی قرار دهید، عمق قرار دادن بذر در خاک باید حدود یک سانتی متر باشد. پس انجام این مراحل باید ظرف را حدود چهار ماه در یخچال قرار دهید، بخاطر داشته باشید که هر چند وقت یکبار باید سطح خاک را با آب مرطوب کنید.پس از گذشت این دوره زمانی بذر را بیرون آورید و به کاغذ سنباده بمالید تا پوسته آن کاملا جدا شود. پس از اینکار باید بذر را درون خاک قرار دهید، البته خاکهای پیت ماس و پرلیت از بهترین نوع خاکها محسوب میشوند. بهتر است برای کاشت گلدانهای ۱۰ تا ۱۲ سانتی متری را انتخاب نمایید. گلدان را در معرض نور قرار دهید و به آن رسیدگی کنید تا جوانه بزند و به نهال بزرگی تبدیل شود.
بیشتر بخوانید :
همه چیز درباره درخت نارگیل ، نحوه تکثیر و روش کاشت