فسفر یکی از عناصر بسیار مهم بوده که نمیتوان نقش عمده آن را در انتقال انرژی نادیده گرفت. اهمیت فسفر برای گیاهان غیر قابل انکار بوده و جذب آن در اوایل زندگی گیاه سبب میشود تا دوره رشد با موفقیت به پایان برسد. اگر قصد کاشت گیاه یا درختی را از طریق بذر دارید حتما از فسفر استفاده کنید، علاوه بر اینها برای باردهی سریع و محصول دهی در کوتاه مدت نیز بسیار عالی بوده و محصولات اقتصادی زیادی در پایان سال میتوانید برداشت کنید. برای افزودن فسفر در خاک لازم است تا روشهای مهمی طی شود، البته باید بدانید کدام روش تاثیرگذاری بالاتری دارد و بعد دست به انجام کار بزنید.
برخی مواقع شاهد عملکرد ضعیف خاک هستیم، در چنین مواقعی باید موارد مهم را بررسی کرده و ببینید خاک چه عناصری از دست داده است. یکی از علائم ضعیف شدن کمبود فسفر در خاک است که دیگر نمیتوانید استفاده درستی از آن برای کاشت گیاه و دیگر محصولات کشاورزی داشته باشید. استفاده از کودهای شیمیایی، آب دهی بالا، آفات و بیماریهای مختلف در نهایت سبب از بین رفتن فسفر شده و خاک را نیز به قدری ضعیف میکنند که امکان باردهی مناسب وجود نخواهد داشت. برای جلوگیری از به وجود آمدن چنین مشکلهایی باید بدانیم که چگونه میتوان فسفر را به خاک افزود تا دوباره خاک سلامتی خود را بدست آورد. در ادامه این مطلب به چند نمونه از مهمترین روشهای افزودن فسفر به خاک اشاره میشود که کمک زیادی برای افزودن فسفر به خاک میکند.
معرفی برخی از روشهای برای افزودن فسفر به خاک
همانطور که میدانید عناصر زیادی وجود دارند که فسفر یکی از آنها بوده و وجود آن برای حفظ و سلامتی گیاه بسیار ضروری است. معمولا فسفر در کودهای مختلف موجود بوده و با ترکیب آن با سایر عناصر باعث جذب بیشتر شده و در نهایت مقاومت بالا رفته و رشد گیاه چند برابر خواهد شد. علاوه بر اینها فسفر برای رشد برگ، شاخههای گیاه و رشد میوه نیز بسیار مهم است، در این بخش چند نمونه از روشهای افزودن فسفر به خاک را شرح خواهیم داد:
1-کودهای دارای فسفر بالا
برخی از کودهای مایع فسفر بالایی داشته و با مصرف آن خاک و گیاه تقویت میشود، فسفر از جمله عناصر عالی بوده که جذب بالایی داشته و در کوتاه مدت شاهد رشد گیاه، تقویت آن و شکوفه دهی گیاه خواهید بود. معمولا این نوع کودها به دو روش برای گیاه استفاده میشوند، برای مثال یا به صورت آبیاری یا یه صورت محلول پاشی روی گیاهان انجام خواهد شد. برای نتیجه مقدار مصرف و زمان کوددهی را رعایت کنید، علاوه بر اینها از استفاده مکرر کودهای فسفر پرهیز نمایید چرا که با تجمع نمک آسیب زیادی به گیاهان وارد خواهد شد و ممکن است به مرگ گیاه منجر شود. بهترین زمان استفادع برای این کودها فصلهای پاییز و بهار است که جذب بالاتری خواهند داشت.
2-کودهای حیوانی
کودهای حیوانی امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفته و برای انواع محصولات و گیاهان کشاورزی از آن استفاده میشود. این کودها معمولا فسفر دارند اما مقدار فسفر در آنها بسیار کم بوده، البته کود مرغی ، فسفر بالایی دارد و جذب آن نیز بسیار عالی است؛ اما به دلیل تازه بودن این کود و عوامل بیماری زا بالایی که دارد نمیتوان از آن استفاده کرد، چرا که برای گیاه خطرناک است. بدین ترتیب میتوان از کودهای دامی کمپوست شده که خطراتی مانند بیماریها و سایر حشرات در آنها به حداقل رسیده استفاده کرد، استفاده از این نوع کود در فصلهایی مانند بهار و پاییز بهترین نتیجه را برای شما به ارمغان خواهد آورد.
3-سنگ فسفات
استفاده ار سنگ فسفات برای دست یابی به فسفر یکی از روشهای دیگر است که میتوانید میزان فسفر خاک را با آن افزایش دهید. انواع مختلفی از این سنگها وجود دارند که بازالت، ریولیت و گرانیت چند نمونه از آنها هستند که در اکثر مواقع به صورت پودری به خاک و گیاه افزوده میگردد. معمولا استفاده از سنگ فسفات چندان توصیه نمیشود، زیرا انتشار بالایی ندارد و چندین سال طول میکشد تا به طور کامل تجریه شود.
4-کمپوست
کمپوست یکی از انواع کودها بوده که بیشتر برای اصلاح خاک مورد استفاده قرار میگیرد، این کود را در بازههای زمانی مختلف، برای مثال قبل و بعد از کاشت گیاه نیز میتوان به خاک افزود. کودهای کمپوست علاوه بر فسفر عناصر دیگری مانند نیتروژن، پتاسیم و سایر مواد معدنی نیز دارند، با این حال استفاده از کمپوست نیز فسفر کمتری را در اختیار خاک و. گیاه قرار خواهد داد.
5-پودر استخوان
روش دیگر افزودن فسفر به خاک پودر استخوان است که حتی در ماههای اول کاشت نیز میتوان از این نوع پودر استفاده کرد. این نوع پودر معمولا از ضایعات حیوانات مختلف تهیه شده و دارای فسفر زیادی است که آن را به مرور زمان در دسترس خاک و گیاه قرار میدهد. کود پودر استخوان برای هر نوع گیاهی مناسب بوده و به صورت مخلوط آن با آب میتوانید این کود را استفاده کنید.
نتیجه گیری
از آنجایی که افزایش متابولیسم برای گیاهان مهم است باید به سراغ کودهایی برویم که این ماده را افزایش دهد، فسفر با افزایش متابولیسم به حفظ سلامت گیاه و مقاومت آن کمک زیادی میکند. این ماده غذایی در تمامی کودها، مواد آلی و حیوانی وجود دارد، البته در خاک نیز موجود بوده؛ اما گاهی به دلایل مختلف مانند استفاده بیش از حد از اراضی و استفاده از کودهای نامناسب خاک ضعیف شده و عناصر مهم آن کاهش مییابند. امروزه نیز با افزایش جمعیت نیاز انسان به محصولات کشاورزی بیشتر شده و از انواع کودها از جمله کود فسفر برای باردهی بهتر و افزایش سلامت خاک استفاده میشود. زمینهایی که دارای فسفر کم هستند دچار تعادل و ناهماهنگی شده و ما شاهد آلودگی و بیماریهای مختلف روی محصولات کشاورزی و باغی هستیم. برای افزودن فسفر به خاک حتما یکی از روشهایی که در این مقاله گفته شد را انتخاب کنید و انجام دهید تا فسفر خاک افزایش یابد.
سوالات متداول
برای افزودن فسفر به خاک میتوان روشهای مختلفی را در پیش گرفت، البته استفاده از کودهای شیمیایی نیز میتوانند در این زمینه موثر باشند اما باید آسیبهای بعد از استفاده از این محصول را نیز در نظر داشته باشید. قبل از استفاده از کودهای شیمیایی حتما با ناظران کشاورزی مشورتی داشته باشید تا از آسیبهای جدی به گیاه و خاک جلوگیری شود.
هر مناطقی خاک متفاوتی دارد و مقدار عناصر در آن نیز متفاوت بوده بنابراین نمیتوان به طور دقیق گفت چه مقدار فسفر در خاک وجود دارد. معمولا تمامی خاکها حدود 2 الی 6 درصد فسفر دارند که در صورت کاهش میتوانید با استفاده از کودهای فسفر آن را افزایش دهید.
معمولا فسفر در خاک به دو نوع تقسیم میشود که عبارتند از: فسفر آلی خاک، فسفر معدنی.
وجود فسفر در گیاه به رشد و تسریع تکامل کمک زیادی میکند و کمبود آن بسیار خطرناک است چرا که سبب کاهش متابولیسم شده و تعادل گیاه و خاک را به هم میزند. علاوه بر اینها فرایند رشد گیاهان ناقص مانده و برگها، شاخهها و بوتهها رشد زیادی نخواهند داشت. 1. آیا برای افزودن فسفر به خاک نیاز به کودهای شیمیایی است؟
2. فسفر موجود در خاک چقدر است؟
3. انواع فسفر موجود در خاک را نام ببرید؟
4. علائم کمبود فسفر در گیاه چیست؟