وجود کود برای تمامی گیاهان ضروری است و سبب رشد و تقویت بهتر آنها میشود. در این مقاله قصد داریم روش پوساندن کود دامی با گوکرد را شرح دهیم، توجه داشته باشید که روشهای مختلفی برای اینکار وجود دارد. اما سریعترین روش آن حدود چهار ماه طول میکشد که با استفاده از ترکیب چند مواد مانند کاه، کود حیوانی، اوره و گوگرد باید آن را انجام داد. عدهای دلیل استفاده از این نوع کود را نمیدانند و به دنبال چرایی آن هستند، به همین دلیل در ادامه این مطلب این نوع کود کشاورزی را به شما معرفی و دلیل اهمیت آن را نیز شرح خواهیم داد. کودهای دامی باید پوسانده شوند البته برخی از افراد مزایای این کودها را نمیدانند و به احتمال زیادی از کودهای تازه برای محصولات و گیاهان خود استفاده میکنند. اما بهترین روش استفاده از کودهای دامی پوساندن آنها است و اهمیت آن در کشاورزی نیز بسیار بالا میباشد.
حال بهتر است به این سوال پاسخ داده شود که چرا باید کود دامی استفاده کنیم؟ بهتر است در ابتدا با چرایی استفاده از کود دامی آشنا شویم و بعد به سراغ پوساندن این نوع کودها برویم. جمعیت کشور ما روز به روز در حال افزایش است و نیاز به خوراک نیز بیشتر میشود. در سالهای اخیر نیز کشت بیرویه در کشور ایران زیاد شده و از طرفی اکثر افراد از کود شیمیایی و غیر طبیعی برای محصولات خود استفاده میکنند. در چنین شرایطی خاک مواد و عناصر ارزشمند خود را از دست داده و متاسفانه عوامل زیادی بلای جان کشاورزی کشور ما شدهاند. تمامی این موارد سبب از دست رفتن حاصلخیزی خاک شده و کیفیت محصولات و بازدهی آنها به شدن پایین آمده است. در چنین شرایطی بسیاری از مردم برای برگرداندن مواد و عناصر مهم خاک به پوساندن کودهای دامی روی آوردند.
بیشتر بخوانید : بهترین کود جلبک دریایی کدام است؟
اهمیت پوساندن کود دامی بجای کود تازه
استفاده از کودهای پوسیده نسبت به کودهای تازه بهتر است، زیرا کودهای تازه دارای علفهای هرز زیادی هستند که در صورت استفاده ممکن است پس از مدتی این علف رشد نمایند. علاوه بر اینها این نوع کودها تخم حشرات و باکتریهای زیادی دارند که برای محصولات خطرناک است، به همین دلیل اکثر مردم به پوساندن کود دامی با کوگرد روی آوردند. با پوساندان کودهای حیوانی احتمال مبتلا شدن درختان، گیاهان و دیگر محصولات زراعی به بیماریها و علفهای هرز کاهش پیدا میکند. علاوه بر اینها کودهای پوسیدن برای خاک بسیار مناسب هستند و توانایی آن برای تولید محصول با کیفیت را بالا میبرند. در گذشته خاک عناصر خود را از دست نداده بود اما امروزه به دلیل کشاورزی بیرویه در کشور ما و دیگر فعالیتهای انسانی خاک بسیاری از عناصر خود را از دست داده و بدون وجود انواع کود امکان تولید محصولات باکیفیت وجود ندارد.
مواد لازم برای پوساندن کود دامی
در ابتدای مقاله نیز گفته شد که برای پوساندن کود دامی با گوگرد نیاز به چه موادی است، مقدار مصرف این مواد بستگی به مقدار کود دامی دارد. در در این قسمت مقدار مصرف موادهای گوناگون برای حدود 10 تن کود دامی را شرح خواهیم داد:
- کاه و کلش گندم (حدود 1 الی 1 و نیم تن)
- کاه و کلش جو (حدود 1 و نیم الی 2 تن)
- حدود 100 کیلو کود اوره
- حدود 250 تا 270 کیلوگرم گوگرد
بیشتر بخوانید : کود ارگانیک چیست؟
مراحل پوساندن کود دامی با گوگرد
در این قسمت تمامی مراحل پوساند کود را شرح خواهیم داد، جهت بدست آوردن اطلاعات بیشتر در این رابطه با ما همراه باشید. مراحل پوساندن کود دامی با گوگرد عبارتند از:
- در مرحله اول لازم است تا تمامی مواد را با یکدیگر مخلوط نمایید، توجه داشته باشید که مخلوط کردن باید به شیوه صحیح انجام شود. به گونهای که کاه در مرکز و مواد دیگر از جمله کود حیوانی در سطح آن قرار گیرند.
- در این مرحله نوبت مخلوط کردن ترکیب با مواد دیگر مانند گوگرد، کود اوره و کاه است، این مواد را با یکدیگر به خوبی مخلوط نمایید و به مدت چند هفته به حال خود رها کنید. حدود 2 الی 3 هفته زمان مناسبی برای رها کردن این مخلوط است، در طی این مدت تمامی مواد فعالیتهای خود را انجام خواهند داد.
- پس از گذشت مدت زمانی که گفته شد باید به ترکیب موادها آب بیفزایید. با این کار حالت لجن مواد بیشتر خواهد شد.
- پس از افزودن آب بار دیگر کودها را به مدت زمان مشخص حدود 30 تا 35 روز رها کنید. البته در تمام این مدت دمای کود مهم است و باید چک شود، و اگر به دمای بالای 70 رسید باید کود را هوادهی کنیم.
- بعد از انجام این مراحل هر دو الی سه هفته یکبار هوادهی کودها را انجام دهید، حدود 3 یا 4 بار لازم است تا هوا خوری این کودها تمام شود و کود آماده گردد.
- در مرحله آخر کود دامی آماده است، اما برای عملکرد بهتر آن میتوانید موادی مانند ماسه بادی را با کود مخلوط کنید و میزان خاصیت کود را افزایش دهید.
ویژگیهای کود پوسیده حیوانی با گوگرد
- فضولات حیوانی هنگامی که تازه هستند بوی بد و تندی دارند، اما پوسیده کردن این فضولات با موادی مانند گوگرد بوی تند آن را از بین خواهد برد.
- از ویژگیهای بارز این نوع کود می، توان به نرم بودن آن اشاره کرد.
- درون این کود بسیار گرم است، البته گرما برای رشد درختان، گیاهان و اکثر محصولات کشاورزی مناسب است.
- وزن این محصول بسیار سبک است، اما حجم بالایی دارد که سبب محبوبیت بیشتر این کود شده است.
- رنگ این نوع کود معمولا تیره است، در واقع تیره یا روشن بودن آن بستگی به سطح پوسیدگی دارد، در واقع هر چه بیشتر این کود پوسیده شود رنگ آن نیز تیرهتر میشود.
بیشتر بخوانید : کود ریز مغذی چیست؟
نتیجه گیری
در این مقاله راجع به پوساندن کود دامی با گوگرد صحبت کردیم، حال که از مزایای این نوع کود مطلع شدید بهتر است آن را جایگزین کودهای شیمیایی نمایید. معمولا کودهای شیمیایی باعث رشد گیاهان میشوند اما عوارضاتی نیز دارند که پس از گذشت چند سال خود را نشان میدهند و کیفیت خاک را به شدت پایین خواهند آورد. بنابراین توصیه میشود به استفاده از کود دامی پوسیده شده برای محصولات خود بپردازید.